Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelí na anglické slanině s bazalkovým pestem a vepřový plátek

Tak tu mám další kuchařský pokus, tentokrát od dalšího oblíbence Pohlraicha.

Příprava mi trvala 45 minut místo avizovaných 30 minut. Zdržovačka při loupání česneku, krájení zelí a dalších ingrediencí.

Chuťově mňamka.

 

Suroviny
na kotletky:
 
  • vepřové kotlety bez kosti 4 ks
  • menší hlávka zelí 1 ks
  • slanina, nakrájená na kostičky 100 g
  • 1 lžička másla
  • extra panenský olivový olej
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

na bazalkové pesto:

  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvě nastrouhaného parmezánu (lze použít i jiný tvrdý sýr)
  • hrst lístků čerstvé bazalky
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
 
Postup:
  • Kotletky očistěte a dejte do misky. Přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte mikrotenovou fólií a uložte do chladu.
  • Omyté zelí nakrájejte na nudličky a krátce spařte v osolené vodě. Vyndejte ho a ihned zchlaďte, aby zůstalo křehké.
  •  V hmoždíři společně roztlučte nebo za pomoci kuchyňského robota promixujte česnek, přidejte sůl, bazalku a parmazán. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte dle chuti.
  •  Osolené a opepřené kotletky opečte na pánvi.
  • V menším kastrůlku opečte slaninu, přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.
  • Kotletky se zelím naservírujte na talíře a ihned podávejte.

 

 Při druhém vaření jsem udělala modifikaci - bazalkové pesto nahrazeno mraženým špenátem, který jsem narychlo šoupla k osmažené anglické, pak rychle česnek, osolit a přidat zelí a nastrouhaný tvrdý sýr. Jelikož anglická slanina pustila dost sádla, stačí jen lžička másla nakonec a bez olivového oleje. Mňamka!